Co je kratom?

V posledních letech propuklo kratomové šílenství. Tato zázračná rostlina se stala fenoménem a zároveň kolem ní panuje řada mysterií. Pojďme odhalit její skutečné tajemství.

Co je kratom a odkud pochází? 

Nositelem celého zázraku je jihoasijský tropický strom Mitragyna speciosa, řadí se do čeledi Mořenovitých (stejně jako káva) a dorůstá do výšky 25 metrů. Z jeho sušených listů se získává kratom. Jednou z jeho hlavních složek je látka zvaná mitragynin, další aktivní látkou je 7-hydroxymitragynin a taktéž indolové alkaloidy. Svými účinky kratom připomíná opioidy či stimulanty. Ve vyšších dávkách působí sedativně, v nižších naopak povzbuzuje. 

Přesný původ této zázračné rostliny není doposud objasněn, vyskytuje se především v tropických deštných lesích Indočíny a jihovýchodní Asie. Obyvatelé Jižní Asie kratom využívají celá staletí pro jeho relaxační a povzbuzující účinky. Zároveň je ve své domovině nástrojem ke zlepšení sexuality a zvýšení výkonu v náročných profesích. V Thajsku byl podáván formou čaje návštěvám či sloužil k náboženským ceremoniím. 

Valná většina kratomu je dovážena z ostrova Borneo, zde je jeho vývoz legislativně povolen.

 

Druhy kratomu a účinky

Na trhu se můžeme setkat s různými odrůdami kratomu, které se mohou lišit zemí původu či zpracováním. Rozlišujeme však pouze tři původní druhy: bílý, zelený a červený. Tyto druhy jsou odlišné díky rozdílnému stáří stromu. Bílý kratom se získává z mladé rostliny, zelený kratom z dozrávající a červený kratom ze zcela vyzrálé dospělé rostliny.

Mimo tyto tři druhy se na trhu můžeme setkat se zlatým/žlutým či hnědým kratomem.

Bílý kratom

Tento druh se získává z „bílých listů“ nedozrálé rostliny, jeho struktura je více hrudkovitá než u ostatních barev. Bílé odrůdy se vyznačují svými energizujícími účinky. Mohou připomínat kávu přívalem energie, zároveň zlepšují poznávací funkce a soustředění. Tento druh často patří do sbírky vysokoškolských studentů.

Zelený kratom

Zelený kratom je vhodný především pro sběratele začátečníky. Vyvolává euforické pocity, dodává energii a zároveň zklidňuje. Jeho účinky připomínají bílý i červený kratom, představuje zlatou střední cestu pro nerozhodné – to nejlepší z obou dalších barev. Poskytuje povznášející zážitek.

Červený kratom

Kratom z plně dozrálé rostliny přináší především klid. Mírně otupí bolest, uvolňuje mysl, zároveň však zlepšuje soustředění, může pomoci při úzkostných stavech. Svým relaxačním účinkem napomáhá k usínání.

Legalita kratomu

V historii moderního světa se kratom vždy pohyboval na pomezí ilegality. Ve Velké Británii byl v desátých a dvacátých letech dvacátého století zkoumán pro lékařské účely a výzkum též objevil jeho psychoaktivní složky. Naopak thajská legislativa jej ve čtyřicátých letech dvacátého století zakázala. Příliš konkuroval opiu, ze kterého vláda profitovala.
Kratom je ve většině státech legální. Patří mezi ně Česká republika, valná část Evropy i USA. V jiných zemích může figurovat jako farmaceutický přípravek díky svým příznivým účinkům na lidské zdraví. Například v Austrálii, Vietnamu či Malajsii je však postaven mimo zákon. 
V České republice kratom není schválen jako doplněk stravy, na trhu je řazen mezi sběratelské předměty, za jeho prodej či přechovávání nehrozí žádný trest. A jako sběratelský předmět jej můžete zakoupit i na našem e-shopu. Na vaší poličce se jistě bude vyjímat!

 

 

Zpět do obchodu